
Het idee dat trauma je identiteit vormt, is een misverstand waarmee veel mensen worstelen. We hebben de neiging om te denken dat we het trauma zijn, maar het is belangrijk om te realiseren: je bent niet je trauma, je hebt het.
Dit besef opent de deur naar heling, omdat het je de ruimte geeft om te begrijpen dat trauma geen definitief label op je is. Je bent zoveel meer dan de pijn of de gebeurtenissen die je hebt meegemaakt.
Veel mensen denken aan trauma als iets dat zich pas later in het leven voordoet – bijvoorbeeld bij verlies, een ongeluk of moeilijke levensomstandigheden. Wat echter vaak over het hoofd wordt gezien, is dat trauma niet alleen het resultaat is van grote, dramatische gebeurtenissen. Onze ervaring van trauma kan zelfs beginnen voordat we ons eerste adem halen. Een van de eerste, en misschien wel de meest intense, traumatische ervaringen die we doormaken, is de overgang van de baarmoeder naar de wereld buiten.
Trauma is wat je ermee doet. Wat belangrijk is om te begrijpen, is dat trauma niet de gebeurtenis zelf is, maar hoe we erop reageren. Het betekent niet dat we gevangen zitten in ons trauma, maar dat we de mogelijkheid hebben om ons bewust te worden van de oorsprong van bepaalde reacties.
Je bent niet je trauma. Je hebt het, maar je kunt het ook verwerken en loslaten. Het maakt deel uit van je verhaal, maar het bepaalt niet wie jij bent.
Herinner jezelf eraan dat je het verdient om in vrijheid te leven, los van wat je hebt meegemaakt.
© Blog a la Syr
Reactie plaatsen
Reacties