Uit het oog, maar niet uit verbinding.

Gepubliceerd op 29 augustus 2024 om 22:12

 

Zes weken geleden heb ik ontslag genomen van mijn werk. In goed overleg heb ik besloten om zes weken te blijven om de bezetting bij te staan tijdens de zomervakantie en om mijn werkzaamheden netjes over te dragen. Zo gezegd, zo gedaan. Er is nog een collega van een andere afdeling die ontslag heeft genomen. Er is aan ons beide gevraagd of we het leuk zouden vinden als er een afscheidsfeestje georganiseerd zou worden. Wij vonden het beide een goed idee. Zes weken klonk toen nog heel lang. Maar het kwam steeds dichterbij en dinsdag was mijn laatste kantoor dag met al mijn naaste collega's en een dag later officieel mijn laatste werkdag. Bepakt en bezakt ging ik die dinsdag vroeg in de ochtend naar mijn werk toe. Ik heb mijn naaste collega's (inclusief teamleider en manager) een presentje gegeven en een brief met een persoonlijke boodschap. Ik heb er ook een persoonlijk cadeautje bij gedaan.


Ik zat een maand geleden op de bank te bedenken wat ik mijn collega mee kon geven als afscheidscadeautje. Ik keek naar mijn salontafel. Ik heb een grote ruwe rozekwarts op mijn salontafel staan. Toen kwam ik op het idee om mijn collega's een natuursteen cadeau te geven. Ik ging per persoon nadenken welke natuursteen ik bij ze vind passen. Ik heb de stenen besteld, netjes ingepakt in een doosje met een beschrijving erbij.


Toen één voor één mijn collega's binnen kwamen druppelen begon ik de cadeautjes uit te delen. De één was er stil van, de ander weer emotioneel, weer een ander vond het heel bijzonder en ga zo maar door. Maar een ieder kon zich in de keuze van zijn of haar natuursteen vinden. Ik had voor een collega een Amazoniet. Een prachtige lichtblauwe steen uit het Amazone gebied. Het deed hem denken aan zijn roots. Hij is altijd iemand die heel rustig is, maar hij bloeide helemaal op toen hij naar zijn steen keek. De manager gaf ik een zonnesteen die onder andere staat voor leiderschap. Hij was er zo van onder de indruk, ook van de beschrijving en zei dat de steen een mooi plekje krijgt op zijn bureau in zijn werkkamer. Een andere collega heb ik een smaragd gegeven. Smaragd staat onder andere voor beschermd reizen en voor overvloed. Mijn collega die wilt volgend jaar meer gaan reizen als haar man met pensioen is. Mijn collega's lieten elkaar hun stenen zien, lazen de beschrijving aan elkaar voor en de blijdschap vloog om hun oren. Ik heb er voor gekozen om een collega geen natuursteen kado te geven. Ik weet dat deze collega vaak lange afstanden maakt met de auto voor zijn onderneming. Ik heb hem de heilige Koran (klein formaat) gegeven voor in zijn auto. Zodat hij veilige kilometers mag gaan maken en gezegend mag zijn in het ondernemen. En een boekenlegger met een tekst uit de heilige Koran. Hij was helemaal door het dolle heen. Voordat hij de envelop waar de brief in zat openmaakte zei hij:'Oh jee, ik weet dat je goed kan schrijven. Ik weet dat dit er weer eentje is om in te lijsten. Hoeveel tissues heb ik vandaag nodig?'.


Mijn teamleider kwam naar mij toe en zei:'Ik weet niet wat je met het team hebt gedaan. Maar niemand kan meer werken vandaag. Iedereen is van slag hahaha'. In de middag ging ik de werkvloer rond om iedereen te trakteren op home made groenten en kip (halal) pasteitjes en vegan pasteitjes voor de veganisten/vegetariers.


Het zonnetje scheen, dus besloten wij om 17:30 in de tuin achter het kantoorpand het afscheidsfeestje te houden. Er kwamen nog meer collega's binnen druppelen. Onze manager hield een speech voor mijn collega en voor mij. Hij sprak zijn dankwoord uit ook namens het team. In zijn speech naar mij toe zij hij onder andere:'Syreeta, hoe ik je vanaf de eerste dag heb meegemaakt, dat heb je vandaag ook weer laten zien. Ik heb nog nooit iemand meegemaakt die weg gaat en haar collega's zo verwend en waarschijnlijk zal ik dat ook nooit meer meemaken. Vergeten zullen wij jou zeker niet. Je hebt een groot hart en bent er voor de hele wereld, alleen vergeet je soms jezelf. Je bent altijd welkom. De deur zal voor je open blijven staan'. De speech kwam wel binnen. Ik zei tegen mijn collega's: 'Als ik geef, dan geef ik vanuit mijn hart, anders geef ik niet. Ik ben dankbaar en dit is mijn manier om ook iets terug te doen voor jullie'.


Een aantal weken geleden was ik op een vrijdag aan het werk toen ik te horen kreeg dat er een ambulance aan te pas moest komen voor mijn vader. Ik liet alles uit mijn handen vallen, heb mijn teamleider gebeld en ben naar mijn vader toe gereden. Mijn naaste collega's die wisten het wel. Maar deze dinsdag was heel dubbel voor mij. Aan de ene kant was het mijn laatste kantoor dag met mijn naaste collega's inclusief het afscheidsfeestje en aan de andere kant werd mijn vader geopereerd. Ik heb ervoor gekozen om toch naar het werk te gaan. Ik was overdag aan het werk en ik keek naar de klok. Op dat moment waren ze hem aan het opereren. Ik wilde graag weten of de operatie (aan zijn longen) goed gegaan is en of hij volledig uit narcose was. Toen ik goed nieuws kreeg dat de operatie geslaagd is en hij volledig uit narcose was, voelde ik mij zo opgelucht. Mijn collega's waren wederom lief en meelevend. 

 

 

We zijn allemaal mensen. Ja, het werk moet gedaan worden. Het werk kan niet blijven liggen. Maar deze werkgever is zijn menselijke kant zeker niet verloren. In tijden dat je iets aangrijpend meemaakt, denken ze met je mee. En staan we als een werk 'familie' voor elkaar klaar om er voor de ander te zijn en de ander te ontlasten indien nodig.

 

Ik stond in de tuin en het was er zo gezellig. Ik keek om mij heen en dacht:' Dit afscheidsfeestje benadrukt de verbinding met elkaar. Uit het oog betekent niet uit verbinding'. Collega's van de andere afdelingen waren ook aanwezig en de (regio) (team) managers. Een (regio) manager kwam naar mij toe en zei: 'Nou Syreeta, deze stap moet je dus maken. Heel belangrijk. Om er vervolgens achter te komen dat het gras niet groener is aan de overkant'. Hahaha, geweldig deze opmerking. Ik zei tegen hem: 'Als het kunstgras is, dan is het groener aan de overkant en als het natuurgras is dan zie je mij over zes weken weer terug'. Hij zei: 'Is goed. Doe je kennis en kunde daar op en dan kom je over zes weken weer terug'. Ik zei: 'Alleen als ik een geweldig welkom terug feestje krijg'.


Een andere teammanager kwam mij gedag zeggen en zei: 'Als je de dingen niet doet die je graag had willen doen, dan kan je er spijt van krijgen. Je kan daarom maar beter de weg van je hart volgen'. En zo is het ook. Na veel handen schudden, het ontvangen van  positieve toewensingen en een hele hoop knuffels was het tijd om op te ruimen en om naar huis te gaan. Mijn collega en ik keken elkaar aan en zeiden tegen elkaar: 'Ons afscheidsfeestje is zo geweldig, dat we bijna spijt krijgen van onze keuze om weg te gaan hahaha'. 



Een dag later was het officieel mijn laatste werkdag. Ik werkte middels een vast rooster. Ik begon de woensdagen om 09:00 en was werkzaam tot 17:30. Maar omdat ik mijn werkspullen bij tijds moest inleveren had ik geregeld dat ik van 08:00 tot 16:30 kon werken. Omdat het zo in mijn systeem zat om woensdag om 09:00 te beginnen, had ik mijn wekker gezet om 07:00 i.p.v. 06:00. Mijn wekker ging af, ik werd wakker en dacht: 'Oh nee he. Ik heb mij vergist in de tijd'. Mijn collega's kregen een slaperige droge voice-app van mij met: 'Goedemorgen, ja sorry....Ik heb mij vergist in de tijd. Mijn wekker heb ik op 07:00 gezet i.p.v. 06:00. Ik ben in heel wat jaren nooit te laat gekomen op mijn werk. Dit is dan de eerste keer, maar bij deze ook gelijk de laatste keer'. Mijn collega's kwamen niet meer bij van het lachen. Omdat ze weten dat ik altijd ruim op tijd ben. Normaal gesproken verscheen ik op werk als de rest nog thuis aan het tanden poetsen is. Toen stond ik ook nog in de file, dus was ik nog later op mijn werk. Vervolgens kon ik niet inloggen, want ik was per ongeluk een dag eerder 'uit dienst' gemeld. Mijn collega zei via Microsoft Teams: 'Ik ga stuk Syreeta. Kan je niet werken? Ben je al uit dienst gemeld? Ze zijn ook snel hier'. Niemand vond het op mijn laatste dag erg dat ik te laat was en niet kon werken door een miscommunicatie, behalve ik. IT heeft voor een oplossing gezorgd waardoor ik toch nog de laatste uren kon werken. Eind goed, al goed.


Ik had mijn werkspullen ingeleverd, liep naar de parkeerplaats en reed voor de laatste keer weg met een groot gevoel van dankbaarheid en een glimlach op mijn gezicht. Ik reed op de snelweg en dacht: 'De cirkel is rond'. Wat ik bij mijn vorige werkgever niet heb kunnen doen. Heb ik hier wel kunnen doen. En daarmee bedoel ik het netjes afronden en het 'leven en laten leven' gevoel. Werk is voor mij niet zomaar werk. Ik verdien er letterlijk mijn brood mee. Doordat ik de kans heb gekregen om het zo fijn af te ronden, geeft dat voor een ieder een goed gevoel. Ik heb gezien dat er collega's weggaan en niks meer willen doen voor de zaak. Ik heb tot het laatste minuut mijn werk naar behoren gedaan. Ik heb mijn werkzaamheden netjes overdragen. Het is mijn eigen beslissing geweest om te kiezen voor een nieuwe werkgever, daar hoeven mijn collega's niet de dupe van te worden. We hoeven niemand iets te bewijzen. Het gaat om ons eigen-ik. Waar voelen wij ons goed bij. Wat we geven, krijgen we terug. Soms lukt het je om gezien en gehoord te worden en soms ook weer niet. Goede daden stoppen niet als we klaar zijn met het ochtend gebed en wij ons omdraaien. We nemen het vertrouwen wat we hebben in God en God in ons mee gedurende de dag. We zijn lichtdragers. Wanneer wij kiezen om te groeien, geven we een ander ook een beetje water. Samen groeien is samen bloeien. Zo denk ik erover.


Ik heb nog een paar dagen vrij. Nu kan ik mij voorbereiden op de nieuwe deur die open gaat en op een goed herstel en beterschap voor mijn vader. Ik ben klaar voor een nieuwe start.

 

Overal zijn er verhalen. Verhalen, gedachtes, momenten van lief en leed, deuren gaan open en deuren gaan dicht. De brief die ik aan mijn collega's heb gegeven, deel ik graag op de platform ter Inspiratie en Motivatie. Bij deze:


Beste collega,

Door het tikken van de klok en de tijd die voorbij vliegt, staan we niet vaak stil. Stil om iets meer de diepgang in te gaan. Een situatie bekijken met een helikopter view. We hebben een baan nodig en we werken voor het geld. We komen op een werkplek met collega's: mensen met verschillende karakters, eigen overtuigingen, een ieder met zijn eigen rugzak, en met zijn eigen dromen en doelen. We zien onze collega's soms meer dan onze naasten. Collega's bij elkaar, fysiek en op afstand. Samenwerken blijft soms een uitdaging. Maar samenwerken geeft ook energie en kracht om vooruit te gaan in het werkveld en we kunnen vaak veel van elkaar en met elkaar leren. De trein dendert door....er stappen collega's in en er stappen collega's uit. Dat hoort nu eenmaal bij het leven. De één maakt ruimte voor de ander. Ik heb mijn eindstation bereikt bij deze werkgever....

Op een kruispunt komen te staan en te kiezen voor mijzelf, vraagt veel moed. Toch heb ik deze keuze gemaakt. Want als ik eerlijk kan zijn naar mijzelf toe, kan ik ook eerlijk zijn naar een ander toe. Ik ben klaar voor een nieuw begin. Maar niet zonder nog letterlijk 1 keer achterom te kijken...

Het zal voor mij wennen zijn om niet de route te nemen naar locatie van ons kantoorpand.


Ik neem mee: herinneringen, leerpunten voor mijzelf, collega's die ik heb leren kennen, de kennis en kunde die ik heb opgedaan, gezamenlijke overwinningen, waardering, de gesprekken en de kans die ik heb gekregen om mij verder te kunnen ontwikkelen.

Ik laat achter: een lege werkplek, iemand die geen minuut te laat wilt komen op haar werk, een bureau met handcrème, fles water, drie plastic bekertjes: eentje voor de koffie, eentje voor de thee en eentje voor water, veel handgeschreven notities en gele memo blaadjes overal en nergens geplakt, (sorry, ik kan nog niet helemaal wennen aan 'One Note'), waardering, onvoorwaardelijke liefde voor mijn collega's, maar vooral veel dankbaarheid.

Ik heb een aardigheidje voor je. Het was niet makkelijk om te bedenken wat ik mijn naaste collega's mee wilde geven. Wat ik wel wist, is dat ik het een persoonlijke tintje wilde geven. Ik vind natuurstenen heel mooi. Ik heb natuurstenen uit verschillende landen. Ik heb per persoon een mooie steen uitgezocht wat ik passend vond en er een beschrijving bij gemaakt.

In het Hindi is er een quote: 'Kabhi Alvida Na Kehna'. Dit betekent:' Zeg nooit vaarwel'. Ik zeg geen vaarwel. Ik zeg:'Namaste'. Dat betekent in het sanskriet: 'Mijn ziel groet jou ziel. Ik waardeer en respecteer jou'. Bedankt voor alles :-)


Veel liefs,
Syreeta

 

 

© Blog a la Syr

Reactie plaatsen

Reacties

H.Saroep
2 maanden geleden

Lieve Syreeta heel mooi en goed geschreven,