Wat is kleur?
Kleur is een eigenschap van licht die wordt bepaald door de verschillende golflengtes waaruit dat licht is samengesteld. Kleur is reflectie. Onze ogen zijn gevoelig voor elektromagnetische golven, oftewel: licht. Alles wat we zien is in principe de weerkaatsing of verstrooiing van licht door objecten om ons heen. Alle 17 miljoen kleuren die we zien is het resultaat van de wisselwerking tussen je ogen en hersenen. Om het nog mooier te maken: kleur zorgt niet alleen voor een visuele prikkel, maar ook voor een emotionele ervaring.
Wat betekent kleur?
Kleur is gekoppeld aan het gevoel. Kleuren prikkelen ons gevoel en roepen bepaalde emoties en gevoelens bij je op. Kleuren kunnen je verleiden en je hersenen, je gemoedstoestand, je humeur, maar ook je gedrag beïnvloeden. Kleuren staan ergens voor en geven je een bepaald gevoel. Kleur kan ook een boodschap met zich meebrengen.
Primaire kleuren
Primaire kleuren zijn de bouwstenen waarvan alle andere kleuren zijn afgeleid. Deze worden ook de basiskleuren genoemd, omdat ze niet kunnen worden gecreëerd door kleuren te mengen. De primaire kleuren zijn rood, geel en blauw. Secundaire kleuren zijn altijd een combinatie van twee primaire kleuren. Secundaire kleuren: oranje, paars en groen.
Wat is jou lievelingskleur? Deel je lievelingskleur in de reacties. Benieuwd naar mijn lievelingskleur? Je leest het onderaan de blog.
Wetenschap versus symboliek: De kleuren van de regenboog.
Volgens het KNMI ontstaat er een regenboog wanneer er waterdruppels door de zon worden beschenen. De zon stuur wit licht op de aarde af. Dit witte licht is opgebouwd uit alle kleuren van de regenboog. Normaal zien we dat niet, maar als licht door een overgang van bijvoorbeeld lucht naar water gaat, dan wordt het licht gebroken.
De regenboog is symbool van Gods uiteindelijke trouw aan de aarde en haar bewoners. De boog staat symbool voor de brug tussen hemel en aarde. Het verbindt het aardse met het goddelijke. Een regenboog is vaak een teken van hoop en belofte na een storm of moeilijke tijd. Het symboliseert dat er na regen altijd zonneschijn komt.
Meer dan 40.000 jaar geleden...
Meer dan 40.000 jaar geleden werden de eerste pigmenten gecreëerd en toegepast door de mensheid. De pigmenten bestonden uit de unieke combinatie van kalk, aarde, dierlijk vet en houtskool. Holbewoners wisten al hoe ze natuurlijk voorkomende kleurstoffen konden gebruiken om hun grotten te beschilderen. In iedere nieuw tijdperk werden nieuwe pigmenten ontdekt. Interpretatie van kleuren is belangrijk en is geëvolueerd door cultuur en opvoeding in plaats van de natuurlijke perceptie van een individuele kleur.
Kleuren spelen een onmiskenbare rol in onze dagelijkse perceptie, cultuur en communicatie. De betekenis van kleuren is complex, maar essentieel voor ons begrip van de wereld om ons heen.
Wist je dat...
- zwart en wit geen kleuren zijn? Wit is licht en wordt officieel geen kleur genoemd. Bij zwart is juist sprake van het ontbreken van alle kleuren, waardoor zwart eveneens een non-kleur wordt genoemd. Wanneer je denkt aan grijs, een mengsel tussen zwart en wit, is dit officieel dus ook geen kleur.
- in verschillende culturen heeft de kleur oranje verschillende betekenissen. In Nederland staat oranje bijvoorbeeld symbool voor het koningshuis en nationale trots. In veel Aziatische culturen wordt oranje geassocieerd met spiritualiteit en verlichting.
- wit in China geassocieerd word met de dood, terwijl wit in het westen word geassocieerd met zuiverheid.
- de rode lap waar een stierenvechter mee wappert zou net zo goed groen, blauw of geel kunnen zijn. Stieren zijn namelijk kleurenblind en reageren op het gewapper in plaats van op de kleur rood.
- pasgeboren baby’s alleen contrasten zien. Na ongeveer vier weken begint een baby kleur te zien en dat begint met de kleur rood.
- door naar geel te kijken je het hormoon serotonine aanmaakt, dat bekend staat als het gelukshormoon.
De wereld om ons heen zit vol met kleur.
Izamal in Mexico
In Mexico is er een klein koloniale stad op het Mexicaanse schiereiland Yucatán genaamd Izamal. In deze stad zijn vrijwel alle gebouwen mosterd geel geverfd. De exacte reden waarom deze stad mosterd geel is geverfd weet niemand. Van oorsprong gaat de geschiedenis van Izamal terug tot de 6de eeuw waar het de stad was van de Maya's. De Maya's waren een Indianvolk. De Mayacultuur beschouwde Izamal als de verblijfplaats van hun zonnegod. Om de weerkaatsing van de zon te symboliseren gaat het gerucht dat de stad om die reden mosterd geel is geverfd. Midden in de stad staat een prachtige authentieke klooster. De stad Izamal is uitgeroepen tot één van de Pueblos Magicos van Mexico.
Chefchaouen in Marokko
In het noorden van Marokko, tussen de toppen van het Rifgebergte, ligt het charmante bergdorpje Chefchaouen. De stad staat bekend als de blauwe stad. De huizen, muren en steegjes in dit dorp zijn blauw. De geschiedenis leert dat er aan het einde van de 15e eeuw de stad werd gesticht door Berberstammen, Moorse en Joodse vluchtelingen. Hier ontstond tevens de gewoonte om je huis blauw te schilderen. Blauw werd gekoppeld aan de religie van de Joodse gemeenschap. De lokale bevolking zeggen dat hun stad blauw is, omdat het helpt hun huizen koel te houden in de warmere maanden. Het geeft de stad een uniek uiterlijk, maar Chefchaouen is meer dan alleen de blauwe huizen. Struin door de pittoreske medina, ontdek het ruige landschap of proef het heerlijk eten.
Het Amazonegebied in Suriname
Het grondgebied van de Republiek Suriname maakt op het Zuid Amerikaanse continent, deel uit van het enorme Amazone Regenwoud. Dit is het grootste tropische regenwoud ter wereld. Het groene woud of terwijl het tropisch regenwoud is een bijzonder en belangrijk fenomeen. Het vormt een deel van het unieke ecosysteem.
De flora en fauna van het Amazone gebied is overweldigend! Meer dan 80 procent van Suriname is tropisch regenwoud.
Het regenwoud is voor een groot gedeelte ongerept en dat is uniek. In het regenwoud van Suriname leven meer dan 5.000 plantensoorten en een enorme variatie aan dieren.
Jaipur in India
Jaipur is de hoofdstad van de deelstaat Rajasthan en wordt ook wel de roze stad genoemd. De stad bevindt zich in het noorden van India. Met een bevolking van meer dan 3.000.000 is het de 10e grootste stad van India. De stad is relatief recent omdat het pas in 1727 werd gesticht door de toenmalige maharadja, koning Jai Sing II van de Rajput-dynastie.
Veel gebouwen zijn roze geverfd in het jaar 1876 toen de prins van Wales (echtgenoot van koningin Victoria) op bezoek kwam. De kleur roze staat voor gastvrijheid.
Antartica in het zuidelijke deel van de aarde
Het hart van Antartica, met grote witte oppervlaktes met sneeuw, werd in de 19de eeuw ontdekt. Op 14 december 1911 bereikte de Noor Roald Amundsen als eerste de Zuidpool. Antarctica is het koudste en droogste continent op aarde. Het binnenland heeft een lange en koude winter waarbij het gemiddeld -40 tot -60 °C is. In de winter is het daar gemiddeld -10 tot -30 °C, afhankelijk van de locatie, terwijl in de zomer de temperatuur gemiddeld iets onder tot rond het vriespunt ligt. De meeste Antarctische dieren, zoals pinguïns en zeehonden, leven langs de kust. Op de rest van het continent leven alleen hele kleine insecten. Antarctica heeft geen permanente bewoners, maar de bevolking wordt geschat op ten minste 1000.
De wereld is één grote canvas doek vol met kleuren. We zien de kleuren veranderen tijdens de seizoenen.
We laten ons verassen door street art met verbeeldingen die onze harten sneller doen kloppen. We bewonderen de mooiste schilderijen van kunst tot kitsch.
Als ultieme bloemenliefhebber, sluit ik deze blog a la Syr af met Nederlands trots. Seizoensgebonden hebben wij de mogelijk om te genieten van een wel heel kleurrijk bekend fenomeen op vruchtbare bodem: de Keukenhof in Lisse. In 1950 ging het park voor het eerst open. Keukenhof is het internationale en zelfstandige showvenster van de Nederlandse sierteelt, met de nadruk op bolbloemen. De geschiedenis van Keukenhof gaat terug tot de 15de eeuw. In 1949 bedacht een groep toonaangevende bloembollenkwekers en -exporteurs het plan om op het landgoed een tentoonstelling van voorjaarsbloeiende bloembollen te maken. Het lentepark Keukenhof was een feit. De keukenhof is uitgegroeid tot een wereldwijd begrip.
Het leven is net als een kleurplaat, vanaf het begin. Wij kleuren ons leven, zo mooi mogelijk in.
'Je kan beter een blauwtje lopen, dan een groentje blijven.'
'Kleur is de taal van het oog wat luistert.'
'Wanneer het verleden je heeft getekend. Laat het heden je dan kleuren.'
'Het leven is te kort om altijd maar te zeuren. Vandaar dat ik mij stort, op dingen die mijn leven kleuren.' - Martin Gijzemijter.
P.S Mijn lievelingskleur is turqoise (en blauw).
© Blog a la Syr
Reactie plaatsen
Reacties