De mensheid is veranderd de afgelopen 100 jaar. Wat werkt nog wel en wat resoneert niet meer.
Met deze blog wil ik een blik werpen op de communicatie. Een zeer belangrijk onderdeel in
ons bestaan en een uitzonderlijk breed begrip.
We communiceren wat af op een dag.
Communicatie is een tweerichtingsproces dat het overdragen van informatie of berichten van de ene persoon of groep naar de andere omvat. Er zijn drie vormen van communiceren: verbaal (door middel van woorden), non-verbaal (denk aan oogcontact en gebaren) en vocale communicatie (stemgeluid). Het belang van een goede en effectieve communicatie maakt connecties mogelijk. Het kan mensen bij elkaar brengen.
Communicatie blijft altijd in beweging. Wij zijn tenslotte allemaal verschillend in hoe wij zijn als mens.
Miscommunicatie ontstaat op het moment dat de ontvanger een boodschap anders ontvangt dan dat de zender deze bedoeld heeft. Dit kan ervoor zorgen dat men elkaar niet goed begrijpt. Dit kan leiden tot irritaties, verwijten over en weer en kan zelfs voor verwijdering zorgen. Maar er zit ook een stuk gewenning in communicatie. Gewend om te reageren zoals je altijd hebt gedaan. Of communiceren zonder er bij stil te staan wat je zegt.
Het is fijn als je niet op je tenen hoeft te lopen in interactie met de ander en de gesprekken op een natuurlijke en ontspannen manier kan voeren. Maar soms...is het goed om eerst na te denken voor dat je wat zegt.
Ik deel 10 uitspraken om er bij stil te staan:
1. Het komt wel goed.
* Een uitspraak wat veelvuldig gebruikt wordt.
Het klinkt heel mooi en kan dienen ter geruststelling. Maar het kan je ook een gevoel geven dat je verhaal/situatie gebagatelliseerd wordt. 'Het komt wel goed' kan wellicht nog meer als een bodemloze put aanvoelen, wanneer iemand op zijn sterfbed ligt bijvoorbeeld.
2. Maak je geen zorgen.
* Een uitspraak wat in het hedendaagse bestaan vaak te horen is. Deze uitspraak kan dienen als geruststelling, maar kan ook een 'dooddoener' zijn. Wanneer het dak van je woning naar beneden is komen zetten, dan snap ik dat je er niet op zit te wachten dat iemand zegt: 'Maak je geen zorgen'.
3. Ben je alweer ziek?
* Deze vraag kan gesteld worden uit oprechte interesse en wellicht om te helpen. Bijvoorbeeld een arts die deze vraag stelt of iemand die je wilt bijstaan. Het is al vervelend genoeg wanneer iemand ziek is, dus denk na met welke intentie je deze vraag stelt.
4. Heb je nog geen kinderen? Dat komt nog wel.
* Dat weet je niet. Misschien wilt iemand geen kinderen of wel, maar lukt het niet. Het kan demotiverend werken bijvoorbeeld als iemand een kinderwens heeft, maar niet voldoende vruchtbaar blijkt te zijn en in een zenuwslopend ziekenhuis traject zit.
5. Wat vreemd dat je nog single bent.
* Ja, wat is vreemd. De één vind het vervelend, is naarstig op zoek en voor de ander is het vrijgezel zijn een lot uit de loterij.
6. Mag ik even in je bakje kijken wat je eet?
* De één vind het prima dat deze vraag gesteld wordt en heeft er geen moeite mee wanneer iemand boven hun bakje met eten hangt. En de ander kan deze vorm van nieuwsgierigheid maar amper begrijpen.
7. Je kan maar beter terug gaan naar je eigen land.
* Pijnlijk om te horen als je een vluchteling bent. Leuk om te horen als je toch al van plan bent om te gaan emigreren om een leuke reden. Maar wanneer je dit als autochtoon te horen krijgt, dan kan je daar dus helemaal niks mee.
8. Geen diploma's? We kunnen je niet van een dubbeltje een kwartje maken.
* Het is goed om een papiertje achter de hand te hebben. In een maatschappij waarin gestimuleerd wordt om diploma's te behalen, hebben wij allang bewezen dat wij ook zonder de benodigde diploma's een bestaan op kunnen bouwen waar wij voor gemaakt zijn en dat bij ons past. En dat wij onszelf zeker van een dubbeltje een meier kunnen maken.
9. Ik heb wat tips voor je betreft de opvoeding van je kinderen. Hopelijk heb je er wat aan.
* Goed bedoelde adviezen voor men die erop zit te wachten en zich daardoor geholpen voelt. Er zijn ook genoeg mensen die niet zitten te wachten op weliswaar goedbedoelde (of bemoeizuchtige) adviezen.
10. Hij/zij veranderd toch nooit.
* Geef iemand een voordeel van de twijfel. Als iemand echt uit zichzelf een verandering wilt doormaken, dan ligt de weg (van transformatie) wagenwijd open. Zeg nooit...nooit! Er zit een bewezen waarheid in de uitspraak: Waar een wil is, is een weg.
We communiceren zolang de mensheid bestaat. Communicatie is een heel belangrijk onderdeel in ons bestaan.
Het is met de meeste uitspraken zo met welke intentie deze gezegd wordt en wat je ermee wilt bereiken. Een misopvatting is zo gemaakt. Vraag om duidelijkheid wanneer je een uitspraak niet kan plaatsen. Geef de ander de ruimte om uit te leggen wat ermee bedoeld wordt en met welke reden het gezegd is.
Er zit gewenning in onze manier van communiceren. Het is geen slecht idee om jezelf hierin wat meer sturing te geven. Luister een keer goed naar het gebruik van je eigen woorden in een gesprek. Of ga eens om je heen luisteren wat er gezegd wordt. Volg bijvoorbeeld de interactie tussen twee mensen. Wat hoor je? En wat vind je daarvan? Zou jij hetzelfde zeggen of niet. Kan je er iets van leren?
En onthoud: Krijg je iets kwetsend te horen, probeer dan in de eerste instantie dicht bij jezelf te blijven. Het kwam tenslotte niet uit jou mond. Zet tussen je eigen emoties en de ander een soort onzichtbare spons. Neem geen gevoelens en gedachtes over van de ander. Laat de woorden bij de ander. Maak het probleem van een ander niet jou probleem.
'Een kleine verandering kan al een grote verandering zijn in het eindresultaat'
© Blog a la Syr
Reactie plaatsen
Reacties