Wie het oude niet eert, is de nieuwe niet weert.

Gepubliceerd op 13 september 2024 om 18:09

 

 

Ik werd vreemd aangekeken toen ik zei dat ik niet wist wat 'ChatGPT' was. Iemand zei tegen mij dat het een app is waar je antwoorden kan krijgen en inspiratie kan opdoen o.a. Inmiddels weet ik wel beter wat het is. En dan nog te bedenken dat ik iemand had gevraagd of Max Verstappen GPT gebruikt op de racebaan, omdat ik in verwarring was met GPS. Zo was het ook met snapchat. Ik vroeg aan mijn nichtje wat Snapchat is. Ze zei: "Kijk dan naar mijn telefoonscherm". Ik keek en was ineens een hondje?


Wanneer ik in een vergadering zit met een kladblok en een pen, hoor ik iemand naast mij zeggen: "Heb je ook een papieren agenda?". Nee, dat ook weer niet. Ik heb een digitale agenda. Ik heb het idee dat ik beter kan onthouden als ik notities opschrijf. Aan de ene kant vind ik modernisering, het praktische, winst in tijd met het gebruik van apparaten, nieuwe gadgets e.d super handig. Maar aan de andere kant heb ik het gevoel dat ik het oude, vertrouwde (nog) niet (helemaal) wil loslaten. Ik kan snel blind typen. Scheelt weer in tijd. Maar aan de andere kant vind ik schrijven ook nog heel leuk. Ik leef echt in twee werelden.


Ik kan nog altijd genieten van een ouderwets kopje filter koffie met een bokkenpootje (koekje). In plaats van een latte machiato met op maat geklopte Barista dinges met karamel. En niet zomaar karamel. Nee, karamel gemaakt van alpenmelk, speciaal gisteren overgevlogen uit Zwitserland. Met ambachtelijke amaretto koekjes. Zo klein, dat ze al in je holle kies verdwijnen als je er naar kijkt. Eerder dat ze in je maag zitten, ben je al een etmaal verder.


Ik hou wel van gadgets, alleen is het een beetje wennen. Ik zou mij de eerste dag rot schrikken als 'Alexa' midden in de nacht tegen mij zou zeggen: "Ik heb u niet verstaan". Maar daarna, zou ze zo mijn beste vriendin kunnen worden.


Ik ben wel blij met de zelfscan kassa's in de supermarkt. Scheelt weer in de rij staan. Ik heb mij nog niet helemaal verdiept in elektrische auto's. Ik denk, omdat ik er mentaal nog niet klaar voor ben om na te denken hoe ik het ga ervaren als ik vergeten ben mijn auto op te laden en ik midden op een drukke weg op de zaterdagmiddag stil sta.


Wasmachine vind ik ook echt een fijne uitvinding. Je ziet jezelf toch geen dekbed hoes van 200 bij 220 meter met de hand wassen in je design wasbak?



Ik moest naar een andere locatie op mijn werk en daar hadden ze een parkeerplaats gereserveerd voor mij. En weet je waar? Op het dakterras van de parkeergarage. Ik moest met mijn auto de parkeerlift in naar het dak van de parkeergarage. Dat is toch niet grappig als je dat hoort? Ik dacht dat ik flauw zou vallen in de lift. Toen ik mijn auto de lift in reed en de liftdeuren dicht gingen, wilde ik beginnen met een schietgebedje. Maar toen dacht ik: 'Ga ik nou omhoog of moet ik nog een handeling uitvoeren'. En terwijl ik mij dat afvroeg, gingen de liftdeuren aan de voorkant open en was ik al op het dakterras. Ik had niet eens wat gemerkt. Het viel achteraf gezien dus reuze mee. En nee...deze dramaqueen is niet flauw gevallen in de parkeerlift!


Een collega van mij zei: "Ik gebruik niks met kabels, behalve opladers". Totdat ik hem zag lopen op zoek naar een bekabelde muis voor zijn laptop, omdat de batterijen van zijn muis leeg waren.



Beide werelden hebben zo zijn charmes. En beide hebben we zo nu en dan nodig. Wanneer we de 1 niet hebben of wanneer de 1 niet werkt, hebben we nog andere opties.


Nieuw is soms nog een beetje te nieuw voor mij. Ik snap de oudere generatie wel. Digitalisering en modernisering die plaats vinden is nog al een uitdaging voor vele. Maar soms ook een meester uitvinding.


Weet je wat ik ook zo fijn vind. We staan er niet vaak bij stil, maar dat er voor dove-en slechtzienden ook steeds meer mogelijkheden worden gecreëerd, zodat het voor hun ook wat makkelijker wordt om te functioneren in de maatschappij.



Er is een gezegde: "Wie het kleine niet weert, is de grote niet weert". Ik maak er het volgende van:" Wie het oude niet eert, is de nieuwe niet weert". Het oude koesteren, is het nieuwe beter kunnen waarderen. Het oude (weliswaar vertrouwde) is de trampoline richting de vernieuwing.



'Je bent nooit te oud om te groeien'

'Niets is zo blijvend als verandering'.



© Blog a la Syr

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.