Een goed begin, is het halve werk.

Gepubliceerd op 13 september 2024 om 17:43



Laatst was ik in gesprek met iemand toen het onderwerp: pensioen ter sprake kwam. Het gesprek ging over hoe belangerijk het is om je pensioen goed geregeld te hebben. Je zal er toch niet aan moeten denken dat je drie kwart van je leven je de blubber hebt gewerkt, je eindelijk met pensioen kan, maar als nog moet blijven werken om rond te komen? Zie je jezelf al met een kunstheup, krakende knieën, kunst gebit, gebogen rug, met je rollator naar het werk gaan? Zorgelijk als ik erover nadenk. Dit heeft gemaakt dat ik een lijstje heb gemaakt met de dingen waar ik mij de aankomende periode in wil verdiepen en een extra check-up wil gaan doen. Heb je kinderen? Dan komen er natuurlijk meer zaken bij kijken. Ik heb geen kinderen, dus is dat voor mij niet van toepassing en kan ik daar een ander niet echt mee helpen. Hoe fijn is het om te weten dat je je zaken goed geregeld hebt, in acht houdend, dat wetten en regels altijd kunnen veranderen. Wellicht vergeet ik een aantal zaken wat niet bij mij op komt. Maar als ik dit lijstje af ga, dan ben ik al een heel eind. Graag wil ik een algemeen lijstje met jullie delen. Wellicht heb je hier ook iets aan:




- Pensioen
- Rechtsbijstand
- Vakbond
- Inboedelverzekering
- Aansprakelijkheidsverzekering
- Levensverzekering
- Zorgverzekering (is alles nog naar wens?)
- Aanvullende tandarts verzekering
- Reisverzekering (indien nodig)
- Autoverzekering (indien nodig)
- Leaseplan (indien nodig)
- Huisdierenverzekering (indien nodig)

- Kijk het verloop datum van je paspoort, identiteitskaart en eventueel je rijbewijs na. Zet twee maanden van te voren het verloop datum in je agenda, zodat je tijdig een afspraak kan maken bij de gemeente voor het verlengen.


- Kijk je toeslagen na. Raadpleeg een financieel adviseur/boekhouder indien nodig.


- Doorloop je vaste lasten. Kijk goed je bankrekeningen na. Betaal je niet onnodig voor abonnementen?


- Zijn er spullen thuis die je weg wilt doen? Zet ze op Marktplaats of doneer ze aan een goed doel. Dan maak je er mensen blij mee en heb jij weer een opgeruimd huis.


- De herfst en de wintermaanden komen er aan. Is jou huis goed geïsoleerd? Bij de meeste energieleveranciers kan je op de website terecht voor slimme hulpmiddelen en inzichten en advies. Maak er gebruik van.

- Wees geen dief van je eigen portemonnee. Raadpleeg websites met bespaar-en budget tips.


- Krijg je een boete, maar vind je dit onterecht? Maak bezwaar. Laat dit niet liggen met het risico dat het bedrag wordt verdubbelt als je niet betaald.


- Heb je een auto? Laat een check-up doen. Misschien moeten je banden wel vervangen worden. Voorkomen is beter dan genezen.



- Let op de datum wanneer je auto weer apk gekeurd moet worden. Zet dit alvast in je agenda, zodat je tijdig een afspraak kan maken. Het zou zonde zijn als je in tijd nood komt en een boete riskeert.

- Wellicht kan je via je werkgever gebruik maken van vergoedingen. Denk aan: lease-plan, fietsplan, sport vergoeding, zorgverzekering, leer-en opleidingsbudget.


- Kijk goed na welke declaraties je kan indienen op je werk. Reis declaratie (woon-werk verkeer), thuiswerk vergoeding, VOG-vergoeding etc. Bij sommige werkgevers kan je deze declaraties doen binnen een bepaald termijn. Ben je te laat met het indienen van je declaraties? Dan heb je kans om dit niet meer vergoed te krijgen. Maak er daarom een gewoonte om dit regelmatig te doen.

Onthoud: Je bent niet gierig bezig als je je werkgever vraagt welke vergoedingen er zijn. Het is niet in het leven geroepen, zodat niemand er gebruik van maakt. Het wordt de werknemers aangeboden.

Het is wellicht niet het meest leuke klusje. Je zal er ruimte voor vrij moeten maken. Maar als je het eenmaal gedaan hebt, kan je weer een tijd vooruit. Het is in je eigen belang en voordeel om hier eens naar te kijken om te voorkomen dat je voor onverwachtse verassingen komt te staan of dat je geld laat liggen wat je weer goed kan gebruiken. Succes!


'Deze kampioen wilt graag goed met pensioen.'


'Geld is vergelijkbaar met vet. Van beide is er genoeg, maar soms op de verkeerde plaatsen'.



© 2024 Blog a la Syr

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.